Пендаровски, Силјановска и Река ќе дебатираат за еколошките потенцијали на државата

Граѓанското здружение О2 Иницијатива, организира на трибината: „Деградација на животната средина – Закана по националната безбедност“, што ќе се одржи во недела (14 април) во Јавна соба со почеток во 15:30 часот.

Во пресрет на претседателските избори, имајќи ја предвид сериозната состојба со загадувањето и масовна и сеопфатна деградација и уништување на животната средина и на еколошките потенцијали во нашата земја, каде само поради аерозагадувањето имаме огромен број на човечки жртви, О2 Коалиција дека претседателот во доменот на своите ингеренции може, треба и е неопходно да влијае врз решавањето на овој огромен проблем.
На трибината ќе учествуваат тројцата кандидати/ка за претседател/ка проф. Гордана Силјановска Давкова, проф. Блерим Река и г-ин Стево Пендаровски.
Тројцата претседателски кандидати ќе имаат можност да ги изложат своите ставови, видувања за одбраната на националните интереси, заштита и унапредување на животот и на здравјето на граѓаните и заштита и унапредување на животната средина, во 21 век, одлуката на претседателот да предложи вонредна состојба при големи природни непогоди, кои се во сè поголеми размери и позачестени како резултат на климатските промени, начинот на учество на дел од Армијата во кризна состојба, како поддршка на полицијата, шумската полиција… Исто така ќе се постави и прашањето на деградација и уништувањето на животната средина и на еколошките потенцијали, природните непогоди, индустриските несреќи од поголем обем, како закани и ризици по националната безбедност.
Please follow and like us: