Toçi: Njerëz që për herë të parë dëgjojnë fjalën “ekologji" nuk duhet të vendosen për ministra

Deputetja Arta Toçi në konferencën “Po Vijnë të Gjelbrit” në organizim të CIVILit deklaroi se në shtetin tonë çdo gjë politizohet, qytetarët në disa vende të shtetit nuk vendosin as për kryetarin e komunës së tyre, sepse tjerë vendosin për ata.

“Qyteti im është vendi i parë sipas ndotjes dhe një kohë të gjatë për tymin e zi mendonim se është mjegull karakteristike për dimër. Filluam me protesta, dhjetëra njerëz në atë kohë, protestat e ardhshme me numër më të madh, ngjarjet publike të Xhaferit ndihmuan që njerëzit të kuptojnë se kjo është ndotje, dhe se sa të sëmura ka si pasojë e ndotjes. E keqja ishte se këto protesta u organizuan nga një Shqiptar, ndërsa Tetova është qytet multinacional, dhe bashkëqytetarët tonë Maqedonas nuk dilnin në ato protesta për këtë arsye. E mira që doli nga këto protesta është mbyllja e Jugohromit”, deklaroi Toçi.

Ajo shtoi se në vendet tjera në perëndim, kur të gjitha problemet i kanë të zgjidhura, atëherë ata zakonisht mendojnë për ekologjinë, por se kjo duhet të jetë anasjelltas.

“Unë ekologjinë e vendos në rend të parë. Që të jetë Maqedonia me vendet tjera të civilizuara, nuk duhet të vendosen për ministra për ekologji, njerëz që për herë të parë dëgjojnë për fjalën “ekologji”, kur i zgjedhin për funksionin”, thotë ajo.

Toçi thotë se Ministria për mjedis jetësor dhe planifikim hapësinor u shërben njerëzve si kryeministrave dhe funksionarëve tjerë, kur dëshirojnë ta shpërblejnë dike, atëherë ia japin atë ministri, e ai nuk di se çfarë duhet të bëjë.

“Sharri është në rrezik, duhet të gjithë ta ngremë zërin, është mal i yni, këndojmë këngë dhe duhet të gjithë të dimë të punojmë për atë, sepse po shkatërrohet. Thonë se druri i vjetër duhet prerë, që të rriten të rinj, por, lumenjtë dhe liqenet e Sharrit do të shërbejnë për hidrocentrale dhe do t’u shërbejnë njerëzve të pushtetit – LSDM, BDI, VMRO-DPMNE. Unë apeloj deri te të gjithë  njerëzit që e kanë ekologjinë në vetëdije dhe t}i mos i lëmë këta njerëz që jetojnë atje, të vetmuar”, thotë Toçi.

“Përveç Eco Guerrillës, ka edhe një organizatë joqeveritare që quhet “Ta shpëtojmë Sharrin”. Kjo vet tregon se Sharri kërkon shpëtim, nga vetë njeriu. Edhe Kodra e Diellit është pjesë e Sharrit, nuk e di a keni vizituar, nuk duket si më parë, çdo gjë është prishur dhe ndërtuar pa plan, është ndërtuar lagje e BDI-së, kanë ndërtuar shtëpi – uikendi me vendndodhje pak më të izoluar, kjo është mjerim. Ata ndërtojnë me shumë para, jo si qytetarët e thjeshtë, sepse janë të korruptuar dhe kanë para, dhe paramendoni çfarë lënë pas vetes”, deklaroi Arta Toçi.

This post is also available in: Macedonian

Green CIVIL

FREE
VIEW