Xhaferi: Njerëzit janë ata që e shkatërrojnë planetin

Arianit Xhaferi nga Eco Guerilla nga Tetova thotë se nga të gjitha krijesave në planet, vetëm njerëzit janë ata që e shkatërrojnë planetin.

“Partitë e gjelbra janë shumë aktuale në kontinentin e gjelbër, luftojnë kundër ndryshimeve klimatike, dhe të Gjelbrit mund të vijnë edhe në Maqedoninë e Veriut. Qindra organizata punojnë në këtë temë, koalicione dhe partneritete gjithashtu. Dëgjoj se së shpejti do të kemi edhe parti të re të gjelbër. Por a do ta kryejnë punën këto organizata, atë që duhet kryer dhe a do ta shpëtojnë planetin nga ndotja e madhe? Unë nuk besoj. Jam shumë i sinqertë kur them se nuk besoj që vetëm ata janë të mjaftueshëm. Derisa pushteti, ministrat, deputetët, kryetarët e komunave lëvizin me makina të shtrenjta, unë nuk e besoj”, thotë Xhaferi.

Ai foli për iniciativën e organizatës së tij për subvencionimin e filtrave për fabrikat në Tetovë dhe Gostivar, iniciativë që u pranua nga Qeveria, por ka ndarë vetëm 40.000 euro të cilat nuk mjaftojnë vetëm për një fabrikë.

“Nuk ka mbrojtje për ruajtjen e mjedisit jetësor nëse nuk votojmë ligje që u japin më tepër ingerenca dhe të drejta inspektorateve shtetërore”, tha Xhaferi.

Ai vlerëson se të gjelbrit nuk mund t’ia dalin me të gjitha problemet, derisa të gjithë nuk bëhen të Gjelbër.

“Nuk mund të presim që vetëm sektori joqeveritar të na e kryejë punën. Nuk mund të ëndërrojmë për Evropë, deri sa punojmë maqedonisht. Mund ta pështyjmë Makronin, edhe Francën edhe Bullgarinë edhe të gjithë, por a kemi merituar në të vërtetë? Duhet të jemi të gjelbër pavarësisht a jemi të majtë a të djathtë, a jemi Maqedonas, Shqiptarë, Romë...”, tha Xhaferi.

Please follow and like us:

This post is also available in: Macedonian

Green CIVIL

FREE
VIEW