Синдикатот на УПОЗ го исклучи Митревски

„Живко Митревски доскорешниот претседател на Сојузот на синдикати на Македонија, не само што Советот на ССМ го разреши од функцијата, туку Синдикатот на УПОЗ, го исклучи од своите редови. Неговото однесување е спротивно на Статутот на Синдикатот по многу основи и овој е уште еден црвен картон за Митревски“, изјави за Грин ЦИВИЛ, Пеце Грујовски, претседател на синдикатот на УПОЗ.

maxresdefault

Според Грујовски политичките игри се причините што новоизбраниот в.д. претседател на ССМ, Дарко Димовски од 13-ти ноември до денеска не е впишан во Централен регистар.

„На 13-ти ноември, 28 од вкупно 52 членови на Советот на ССМ, согласно Статутот го разрешија Митревски од функцијата претседател, поради активностите кои ги преземаше подолг период: самоволие, носење одлуки без кворум, одлучување кога има кворум, но не со доволен број гласови, финансиски злоупотреби и др. Но, тој и по 1.5 месец не ја напушта функцијата“, вели Грујовски.

За неполн месец пак, истекува законскиот рок, кога Советот на ССМ на нова седница Димовски од вршител на должноста претседател треба да го именува на функција претседател. Адвокатите на Синдикатот поднеле како што вели Грујовски кривична пријава против надлежните во Централен регистер, за незаконското постапување во случајот „Митревски-Димовски“, откако добиле потврда од Основното јавно обвинителство дека нема законските пречки во Централен регистер да биде впишан новоизбраниот в.д. претседател.

М. Талеска

Green CIVIL

FREE
VIEW