Борба против глобалното затоплување преку изборот на храна

По повод Светската недела на храната оваа година, од 16-22 октомври активистите ширум светот на глобалната организација Slow Food ќе се посветат на преземање конкретни мерки за намалување на емисиите на CO2.

„Луѓето често се чувствуваат немоќни во услови на глобално ниво на климатските промени и нејзините трагични последици. Почнувајќи со храна, секој од нас може да помогне во спречувањето на овој феномен. За да се демонстрира ова, Слоу Фуд ја започна неделата на промени како дел од кампањата "Храна за промени" и ќе продолжи до крајот на оваа година“, велат организаторите.

За време на Неделата на промени, учесниците се обврзуваат за 7 дена до три конкретни акции: готвење само со користење на локални состојки, не јадење месо и намалување на отпадот од храна на нула.

Врз основа на бројот на луѓе кои учествуваат во овој предизвик, Slow Food во соработка со Indaco2 (Индикатори за животна средина и CO2, спин-оф на Универзитетот во Сиена, Италија), ќе процени колку CO2 eq. е зачувана благодарение на нивната колективна заложба за време на Неделата на промени.

Под претпоставка дека до крајот на оваа недела има 5000 учесници, нашите колективни заштеди на CO2 ќе изнесуваат 63 tCO2eq, или иста количина на стакленички гасови кои се испуштаат од автомобил на пат од 175.000 километри (четири вртења на обемот на Земјата).

Slow Food е глобална грасрут организација која предвидува свет во кој сите луѓе можат да пристапуваат и да уживаат во храната што е добра за нив, добро за оние што ја растат, и добрa за планетата. Slow Food вклучува повеќе од милион активисти, готвачи, експерти, млади, земјоделци, рибари и академици во преку 160 земји.

 

Green CIVIL

FREE
VIEW