Скопските средношколци ќе дишат почист воздух во училниците

Денеска сите средни училишта на Град Скопје добиваат прочистувачи на воздух. Во 23 училишта, во секоја училница ќе поставиме  вкупно 572 прочистувачи на воздух, рече скопскиот градоначалник Петре Шилегов на прес конференција во СУГС „Орце Николов“.

„Тоа значи  дека од денеска па натаму, учениците ќе поминуваат барем една третина од денот во простории со прочистен воздух, особено важно во денови на зголемено загадување на воздухот во градот. Вредноста на прочистувачите е  околу 11 милиони денари“, потенцираше Шилегов.

Градот Скопје е единствената единица на локалната самоуправа која обезбеди прочистувачи за воздух за секое свое училиште.

„Наша должност е да се грижиме за здравјето и квалитетот на живеење на нашите сограѓани, децата се наша иднина и нивното здравје е наш приоритет. Имаме обврска да создаваме услови за здраво живеење, да ги намалуваме ризиците по здравјето на граѓаните, да овозможиме што поздрава животна средина за сите вклучително и за младата популација. Ученичката популација е движечка сила на општеството и на нашиот град и секој чекор вложен во нив е директен влог во иднината“, нагласи Шилегов.

Д.М.

Green CIVIL

FREE
VIEW