Узунов: Не нè интересираат партии, туку здрава животна средина!

Иницијативата „Канцерогено општество“ ги повика граѓан(к)ите на мирен протест против загадувањето, кој ќе се одржи утре пред Собранието на Република Македонија, во 13 часот, потоа ќе упатат и до Владата на Република Македонија.

Тие бараат веднаш да се свика итна владина седница поради алармантната состојба со квалитетот на воздухот во државата, вклучувајќи експерти, доктори, еколози, еко-активисти и сите кои реално би помогнале за подобрување на состојбата, а Владата да ги употреби сите потребни средства за справување со проблемот.

„Бараме вклучување на претставници од граѓанскиот сектор во надлежните контроли за големите загадувачи. Како главно барање, владата и институциите да престанат со така наречени решенија кои дирекно удираат по џебот на најсиромашните, а крупните капиталисти и најголемите загадувачи остануваат недопрени. Треба масовно граѓаните да дојдат на протест и секој да придонесе со предлог-мерки за надополнување на барањата за почист воздух“, истакна Христијан Узунов, на прес-конференцијата пред полициската станица „БЕКО“.

Узунов упати апел до политичките партии да не го злоупотребуваат протестот за свои цели, нагласувајќи дека протестот не е партиски, наспроти шпекулациите кои изминатите денови се проширија во јавноста во однос на организаторите на протестот.

Инаку, Узунов во јавноста е познат по организирање на протести против фабриката „Железара“.

Текст: Дехран Муратов
Камера, фотографија и монтажа: Ариан Мехмети

This post is also available in: AlbanianEnglish

Green CIVIL

FREE
VIEW