Загадениот  воздух се враќа во Тетово, а општината троши пари на концерти 

Движењето “Еко-герила” и движењето “Мајка и дете” реагираат во врска со енормното и алармантното загадување на воздухот во последните 3-4 дена каде нивото на честички PM10 надминало скоро 4 пати над дозволената граница, со надминување од 195  µг / m3.

Како велат во нивното соопштение, општина Тетово нема никаква идеја како да се намали нивото на загадување. Наместо да трошат пари за нови работни места, дури и со најоптоварената администрација во Македонија, за семинари, патувања, концерти, нетранспарентна финансиска помош, влеат од организациии, финансиите можеа да помогнат да се реши овој проблем со кој се соочува градот.

„Улиците во Тетово никогаш не биле повеќе неисчистени  од снег. Покрај главните улици, другите улици во градот не се недопрени. Како резултат на тоа имаме над 150 случаи на телесни повреди пријавени во ургентиот центар. Ако не можете да се справите со овие проблеми, тогаш поднесете оставка.

Иако побаравме транспарентност во финансиските извештаи за работата на општината, градоначанкичката Арифи не упати да ја посетиме веб-страницата на Министерството за финансии. Бараме општината и градоначанкичката Арифи директно да комуницираат и да поднесуваат извештаи до граѓаните, без да ги збунуваат граѓаните во лавиринтите на министерствата. Последните неколку дена тој се збори за големи финансиски злоупотреби и нетранспарентност. Затоа, за да се избегнат можни погрешни толкувања, во корист на граѓаните и самата општина, бараме независна ревизија детално да ја согледа вистинската состојба, при што граѓаните на Тетово ќе бидат отворено информирани колкав е долгот на општината, на кого должи, зошто се должи и во кое време е направено“, стои во реакцијата на „Еко-герила“ и „Мајка и дете“.

Green CIVIL

FREE
VIEW