Ако не се забрани увозот на отпад во Македонија, цела земја ќе се претвори во депонија

Здружението „Еко-Герила“, денеска преку соопштение ги повика премиерот Зоран Заев и Владата итно да го сменат Законот за увоз на отпад, кој доколку не се забрани значително ќе го намали нивото на загадување, особено во Скопје.

„Сериозни сомневања за согорување на медицински отпад во Дрисла без соодветни стандарди е една од причините за загадување на воздухот. Како и во минатото, и  сега постои лавиринт на транспарентност за тоа каков  отпад навистина се увезува од странство и се согорува во Македонија.

Иако во Скопје беа преземени мерки за намалување на загадувањето, загадувањето не се намали. Сите други мерки за спречување на загадувањето ќе бидат козметички доколку не се забрани  увозот на овој  отпад.

Македонија, нема капацитет да се справува со сопствената количина  на отпадот така што и увозот на отпад од некои држави на ЕУ остава сомнежи за корумпираните врски и можните импликации на интересите на мафијата. Бараме Јавното обвинителство да ја испита оваа активност без влијание на бизнис интереси и политиката“, се вели во соопштението на Еко-Герила.

Б. Ј.

Green CIVIL

FREE
VIEW