Светски ден на водата

На иницијатива на Меѓународната асоцијација на вода и УНЕСКО во 1993 година, во многу земји во светот 22 Март е прогласен за Ден на водата.

Целта на светските организации е кристално јасна: вода за сите до 2030 година.

По дефиниција, ова значи да не остава никој зад себе. Но денес, милијарди луѓе се ‘уште живеат без безбедна вода – нивните домаќинства, училишта, работни места, фарми и фабрики се борат да преживеат и напредуваат.

Маргинализираните групи – жени, деца, бегалци, домородни народи, лица со посебни потреби и многу други често се занемаруваат, а понекогаш се соочуваат со дискриминација, додека се обидуваат да пристапат и да управуваат со безбедна вода што им е потребна. Овој Светски ден на водата, 22 март, се однесува на справување со кризата со вода, обраќајќи се на причините зошто толку многу луѓе се оставени зад себе.

Водата е скапоцена затоа што без неа нема да постои живот, но и покрај тоа што изгледа дека на планетата Земја вода има во изобилство, помалку од 1% од водата на земјата е употреблива за пиење.

„Кој сте, каде и да сте, водата е вашето човеково право.“

Green CIVIL

FREE
VIEW