Еден милион видови од животинскиот и растителниот свет загрозени од исчезнување

Еден милион од осумте милиони видови животинскиот и растителниот свет на планетата се загрозени од исчезнување како последица на неодговорното однесување на луѓето, предупредија научниците давајќи ја најсеопфатната проценка на глобалната загуба на природата досега.

Нивниот историски извештај дава мрачна слика за планета уништена од постојано растечка човечка популација, чија ненаситна потрошувачка го уништува природниот свет.

Глобалната стапка на истребување на видовите е веќе десетици до стотици пати повисоки отколку што беше во просек во текот на последните 10 милиони години, според Меѓувладината платформа за наука и политика за биолошка разновидност и екосистемски услуги (ИПБЕС), ООН комитет, чиј извештај го напишаа 145 експерти од 50 земји.

Стеснување на просторот за живеење, експлоатацијата на природните ресурси, климатските промени и загадувањето се главните двигатели на губењето на видовите и им се заканува на повеќе од 40% водоземци, 33% од коралните гребени и над една третина од сите морските цицачи со изумирање, се вели во извештајот на ИПБЕС.

"Здравјето на екосистемите на кои зависат и ние и сите други видови, се влошува побрзо од кога и да било", изјави Сер Роберт Вотсон, претседател на ИПБЕС, додавајќи дека е потребна „трансформативна промена" за да се спаси планетата.

Извештајот доаѓа шест месеци откако Меѓувладиниот панел на ОН за климатски промени (ИПЦЦ) предупреди дека светот има помалку од 12 години за да ги избегне катастрофалните нивоа на глобалното затоплување.

На истиот начин како што извештајот на ИПЦЦ ја стави климатската криза на светската политичката агенда, авторите на извештајот на ИПБЕС се надеваат дека тоа ќе ја намали загубата на природата во глобалното внимание.

Please follow and like us:
Green CIVIL

FREE
VIEW