Единбург ги затвори улиците во центарот на градот за да го намали загадувањето на воздухот

Улиците во центарот на Единбург, Велика Британија, беа затворени за сообраќај за прв пат во неделата, 5 мај, додека градот се приклучи на движењето Отворени улици за намалување на загадувањето на воздухот.

Кон оваа движење се приклучија градовите ширум светот, привремено отворајќи ги улиците за луѓето со тоа што ги затворија за моторните возила.

Советот на градот Единбург изјави дека е првиот град во Велика Британија кој се приклучи на движењето Отворени улици и ќе ги затвори патиштата за сообраќај во првата недела од секој месец.

Советникот Лесли Макинес рече: "Видовме како успешни слични шеми на меѓународно ниво се покажаа со поттикнување на активно патување, подобрување на квалитетот на воздухот и создавање на побезбедна, порелаксирана атмосфера, па не можам да дочекам да видам како ќе се одрази и на главниот град.“

"Климатските промени се вистинска закана за општеството, јасно е дека мораме да дејствуваме, а Open Streets е несомнено чекор во вистинската насока. Целосно сме посветени на создавање на достапен, одржлив и пријателски град за луѓето ", додаде Макинес.

Њујоршката јога, гигантските шаховски игри, музиката и тај чи беа дел од понудените активности во неделата.

Please follow and like us:
Green CIVIL

FREE
VIEW