Канада ќе забрани пластика за една употреба по примерот на ЕУ

Премиерот на Канада, Џастин Трудо, најави дека во 2021 година земјата ќе забрани пластика за една употреба.

Тој изјави дека предметите кои ќе бидат забранети ќе бидат утврдени врз основа на научни истражувања, но дека владата размислува за тоа да ги забрани шишињата со вода, пластичните ќеси и сламки.

Трудо рече дека неговата влада е инспирирана од Европскиот Парламент, кој во март гласаше за да наметне широка забрана за пластика за еднократна употреба, за да се спречи загадувањето од отфрлените предмети кои завршуваат во водите и полињата. Законите на земјите-членки на ЕУ мора да гласаат за мерката пред да стапи на сила.

Помалку од 10% од пластика што се користи во Канада се рециклира.

Мерката на ЕУ ќе влијае на голем број производи од пластични производи за кои постојат разумни алтернативи, од сламки до влошки, почнувајќи од 2021 година. Приборот за еднократна употреба нема да биде сосема неограничен, но мерката на ЕУ бара тие да бидат направени од одржливи материјали.

Законодавството на ЕУ, исто така, поставува цел да се рециклираат 90% пластични шишиња до 2025 година. Ваквата одлука на Европската унија ја забрза и одлуката на Кина повеќе да не увезува дел од отпадот на ЕУ. Кина го забрани увозот на пластичен отпад минатата година, предизвикувајќи други земји од Југоисточна Азија да станат нови дестинации за отпадот од ЕУ.

Please follow and like us:
Green CIVIL

FREE
VIEW