Франција ќе воведе еко-данок за домашните авиокомпании

Франција ќе воведе еко-данок за сите авионски компании што патуваат од земјата до туристички дестинации во други земји,  соопшти француската министеркатаобраќај Елизабет Борн.

Борн најави дека данокот ќе се воведува постепено, а со оваа постапка државниот буџет би се зголемил околу 180 милиони евра од 2020 година.

На оваа најава прва реагираш француската авиокомпанија „Ер Франс“ која смета дека со новите даноци ќе се намали бројот на патници, со тоа и на летови во странство, а самата авикомпанија би ја чинело дополнителни над 60 милиони евра годишно.

 

Green CIVIL

FREE
VIEW