Дуке Бојаџиев со концерт посветен за спас на Охрид и крајбрежјето

Дуке Бојаџиев, во рамки на Охридско лето, на вчерашниот концерт ја повика публиката во преполното гледалиште на сцената „Долни Сарај” да запали свеќи како апел до надлежните да се спаси ова единствено и уникатно место на планетата.

Запалени свеќи гореа додека Дуке Бојаџиев премиерно ја изведуваше композицијата „Охрид” со која го отвори концертот, соопштува Здружението на граѓани „Стар Лагадин“.

„Охридското езеро станува сė позагрозено. Ги повикувам сите структури во државата да направат сė што можат”, изјави Бојаџиев.

На спектакуларниот концерт заедно со Дуке Бојаџиев настапија и неговите долгогодишни соработници и чести гости на концертите, Исмаил Лумановски на кларинет, Мартин Ѓаконовски на контрабас и Костас

Анастасиадис на тапани, како и актерката Наташа Петровиќ, вокал и нарација.
Ова единствено музичко доживување беше збогатено и со гостувањата на македонската ѕвезда Каролина Гочева, Бранко Николов од Фолтин и гитаристот Георги Шарески.  На концертот присуствуваше и Претседателот Стево Пендаровски.

Минатата недела и Влатко Стефановски упати гласен апел за спас на Охрид и крајбрежјето за време на својот концерт во Античкиот театар во Охрид.

Инаку, на Охрид и крајбрежјето им се заканува опасност од губење на статусот на заштитено културно и природно наследство на УНЕСКО, нешто што речиси исклучиво се случува само со културните и природните наследства под заштита на УНЕСКО кои се наоѓаат во региони погодени од војни или природни катастрофи.

Во случајот на Охрид и крајбрежјето, најголема закана се регистрираните дивоградби, а клучниот услов за ова да не се случи е нивно отстранување и воведување на мораториум на градење сè до донесување на интегриран план за управување со  Охридскиот регион.

Please follow and like us:
Green CIVIL

FREE
VIEW