Во Етиопија засадени 350 милиони дрвја за еден ден

Според официјалните податоци околу 350 милиони дрвја се засадени за еден ден во Етиопија,  што може да биде нов светски рекорд.

Кампањата за садење дрвја, која е дел од националната иницијатива предвидува одгледување на 4 милијарди дрвја низ целата земја ова лето и има за цел да спречи понатамошно уништување на шумите и климатските промени во земја која е склона кон суша.

Секој граѓанин е охрабрен да засади најмалку 40 садници, со тоа што јавните канцеларии дури се соочуваат со давање слободни денови за да можат државните службеници да учествуваат, пренесува Гардијан.

Веста дека 350 милиони дрвја беа засадени за 12 часа, дојде преку твит од министерот за иновации и технологија на Етиопија, Гетахун Мекурија.

Доколку се докаже, дека навистина се засадиле 350 милиони дрвја, Етиопија ќе го надмина сегашниот светски рекорд  на садење дрвја во еден ден, што претставува 50 милиони дрвја засадени во Индија во 2016 година.

Официјалните лица се надеваат дека иницијативата за садење дрвја може да ги подобри животните услови на локалното население, да ги обнови земјоделските парцели и руралните економии и да се обезбеди климатска стабилност за идните генерации.

Иницијативата, исто така, ќе отвори врати за поширок напредок кон социјалниот развој, дозволувајќи им на Етиопјаните да останат дома, отколку да бидат присилени од очајот што ја тера миграцијата од сиромашните региони во Африка.

Етиопија се придружува на другите групи во нивните неодамнешни напори за садење дрвја. Како што претходно објави Mind Unleashed, иницијативата на Сиките наречена „Милионско дрво проект“ има за цел да засади еден милион нови дрвја низ целиот свет, при што веќе се засадени десетици илјади.

Според новата студија објавена во списанието Science, овие иницијативи имаат потенцијално средство за враќање на климатските промени. Како што претходно објави „Mind Unleashed“, садењето околу милијарда дрвја низ целиот свет може да отстрани две третини од сите емисии на јаглерод диоксид ширум светот - околу 25% од СО2 во атмосферата - создавајќи огромно природно средство за стапици и складирање на емисиите во достапен и политички не-контроверзен начин.

Green CIVIL

FREE
VIEW