Невидливата битка на глечерот на „судниот ден“ на Антарктикот против глобалното затоплување

Западниот Антарктик е еден од најбрзо затоплувачките региони на Земјата, а како доказ може да се погледне глечерот Твејтс познат како „глечер на судниот ден“.

Во осумдесеттите години на минатиот век Твејтс изгубил околу 595 милијарди тони (540 милијарди метрички тони) мраз, самостојно придонесувајќи 4% за годишниот глобален пораст на нивото на морето за тоа време, според Live Science. Стапката на губење на мразот на глечерот значително се забрза во изминатите три децении, делумно поради скриените реки со релативно топла морска вода што го пресекуваат подножјето на глечерот, како и климатските промени што го загреваат воздухот и океанот.

Студијата објавена на 18 август во списанието Communications Earth & Environment сугерира дека затоплувањето на океанот и атмосферата не се единствените фактори што влијаат на Твејтс, топлината на самата Земја, исто така, може да им даде непропорционално непријатен удар на глечерите на Западен Антарктик.

Во студијата истражувачите ги анализираа податоците од геомагнетното поле од Западен Антарктик за да создадат нови карти на геотермален проток на топлина во регионот - во суштина, мапи кои покажуваат колку топлина од внатрешноста на Земјата се зголемува.

Истражувачите открија дека кората под Западниот Антарктик е значително потенка отколку на Источен Антарктик - дебела околу 10 до 15 милји (17 до 25 километри) на Запад во споредба со дебелината на исток од околу 40 километри на Исток - изложувајќи го глечерот Твејтс значително повеќе на геотермална топлина отколку глечерите на другата страна на континентот.

Бидејќи Западен Антарктик седи во океански ров, кората под морското дно е многу потенка од кората под Источен Антарктик. Научниците долго време се сомневаа дека оваа релативно тенка кора мора да апсорбира повеќе топлина од горната обвивка на планетата (која доживува просечни температури од 392 степени целзиусови, или 200 степени Целзиусови), што влијае на формирањето и еволуцијата на глечерите во текот на милиони години.

Според истражувачите тешко е точно да се каже колку е топол глечерот таму каде што мразот се среќава со морското дно, бидејќи различни видови карпи различно ја спроведуваат топлината. Доколку глечерот Твејтс целосно се сруши во океанот, глобалното ниво на морето ќе се зголеми за 65 сантиметри, што би ги уништило крајбрежните заедници ширум светот.

Истражувачите наскоро ќе имаат шанса дополнително да ги усовршат мерењата на протокот на топлина под Антарктикот. Во моментов во тек е голем меѓународен истражувачки проект на Јужниот Пол, вклучително и мисии за дупчење ледени јадра што се протегаат до коритото на глечерот Твејтс. Мерењата на протокот на топлина од овие основни примероци можат да им помогнат на научниците подобра идеја за тоа колку време останува до целосно топење на глечерот.

извор: Live Science

Green CIVIL

FREE
VIEW