Објавен извештајот на ИПЦЦ за климата: Црвен аларм за човештвото

Меѓувладиниот панел за климатски промени (ИПЦЦ) објави значаен извештај, одобрен од делегатите од 195 земји. Оваа анализа е извршена по итна постапка, поради пожарите што избиваат низ целиот свет, и се темели врз 14.000 ревидирани истражувања за климатските промени, пренесува Дојче веле.

Она што извештајот го заклучува е изненадување – човекот ја уништи планетата и таа сега изгледа непрепознатливо во споредба со пред 500 години.

Една од главните причини за пожарите е огромното загадување со јаглерод, и според нивното мислење, прагот од дозволените 1,5 степени на глобално затоплување во следните 100 години ќе биде надминат веќе во следните 15 години, пренесува ДВ.

-Овој извештај е проверка на реалноста, изјави Валерија Мејсон-Делмот, копретседавач со работната група на панелот што го изготви истражувањето.

Со согорување на фосилните горива и ослободувањето на гасови кои ја загреваат Земјата, преку таканаречнатата стаклена градина, луѓето веќе ја загреале планетата за околу 1,1 степени Целзиусови.

Извештајот покажува дека ова доведе до топлотни бранови и обилни дождови низ целиот свет. Уделот на тропските циклони со голема брзина на ветерот е зголемен. Во многу региони, сушите, исто така, траат многу подолго од вообичаеното.

Од последниот голем извештај на IPCC во 2014 година, научниците станаа се посигурни дека климатските промени предизвикаа индивидуални пожари, поплави и бури.

Според извештајот, постои едноставно решение за овој проблем, запирање на согорувањето на фосилните горива. Меѓутоа, владите, бизнисите и поединците не го прават тоа доволно брзо.

-Кога ги гледам резултатите за климатските екстреми, би рекла дека сме во климатска криза, изјави Соња Сеневиранте, научничка од Институтот за атмосферски и климатски науки при ЕТХ Цирих во Швајцарија и коавтор на извештајот.

„Навистина имаме голем проблем“, додаде таа.

Во 2015 година, светските лидери ветија дека ќе го ограничат затоплувањето до два степени до крајот на векот, или идеално еден и пол степени, поради глобалните напори да се избегне ескалација на катастрофата.

Но, место тоа, тие водеа политика што доведе до затоплување од дури три степени Целзиусови.

Доколку целта од 1,5 степен се постигне за неколку децении, температурите би можеле да се вратат во „нормала“ до крајот на векот.

Покрај брзата декарбонизација на глобалната економија, ова би вклучувало отстранување на големи количества јаглерод диоксид од атмосферата. Но, технологијата што може да го стори тоа е екстремно скапа и не постои гаранција дека навистина би го овозможила тоа.

-Многу е полесно да се избегнат емисиите сега отколку кога има премногу јаглерод, тогаш би морале да отстраниме многу од неговите емисии од атмосферата, смета Малти Мајхаузен, научник од Потсдамскиот институт за климатски промени и коавтор. на извештајот.

„Таа цена е повисока од многуте достапни плодови што денеска ги имаме“, рече таа.сд/

Во 2015 година, светските лидери ветија дека ќе го ограничат затоплувањето до два степени до крајот на векот, или идеално еден и пол степени, поради глобалните напори да се избегне ескалација на катастрофата.

Но, место тоа, тие водеа политика што доведе до затоплување од дури три степени Целзиусови.

Доколку целта од 1,5 степен се постигне за неколку децении, температурите би можеле да се вратат во „нормала“ до крајот на векот.

Покрај брзата декарбонизација на глобалната економија, ова би вклучувало отстранување на големи количества јаглерод диоксид од атмосферата. Но, технологијата што може да го стори тоа е екстремно скапа и не постои гаранција дека навистина би го овозможила тоа.

-Многу е полесно да се избегнат емисиите сега отколку кога има премногу јаглерод, тогаш би морале да отстраниме многу од неговите емисии од атмосферата, смета Малти Мајхаузен, научник од Потсдамскиот институт за климатски промени и коавтор. на извештајот.

„Таа цена е повисока од многуте достапни плодови што денеска ги имаме“, рече таа.

Green CIVIL

FREE
VIEW