Зелен поимник: Кои се најпознати слогани на зелените низ светот?

Слоганите на зелените се моќни, влијателни и лесни за паметење, имаат форма на изјави, извици, па дури и прашања. Тие претставуваат повик за освестување и зачувување на убавината и оригиналноста на природните ресурси.

подготви: НАТАША МАЛИНКА МИНОВСКА

Презентацијата и популаризацијата на активностите, идеологиите, политичките ставови и цели на граѓанските движења и политичките партии, со цел нивниот имиџ и позиции да станат препознатливи и прифатени во мултидимензионалниот јавен простор, не можат да бидат потполно успешни, доколку не се преточени во синтетизирани, кратки и концизни пораки, прифатливи и атрактивни слогани, кои се лесни за паметење.

 

Слоганот дефинира одредена мисла, состојба или филозофија, со која се предизвикува одреден ефект, се поттикнува комуникација, но и се повикува на реакција, односно акција.

Со често повторување на слоганите, се зголемува мотивацијата на поддржувачите на определен политички ангажман и мобилизирањето  во специфични политички акции.

Слоганите на зелените се моќни, влијателни и лесни за паметење, имаат форма на изјави, извици, па дури и прашања.

Тие претставуваат повик за освестување и зачувување на убавината и оригиналноста на природните ресурси.

Примери за такви слогани:

 • Природата е неверојатно убава, сакајте ја и не ја уништувајте залудно!
 • Ја заштитуваме природата – ја заштитуваме нашата татковина.
 • Среќни се сите што ја сакаат природата!
 • Ние и помагаме на природата, ја штитиме, ја заштитуваме нашата куќа од тажни последици!
 • Мора да ја заштитиме планетата, бидејќи нема друга како неа!
 • Оној што ја чува природата, живее во хармонија со себе!
 • Исчистете го ѓубрето и не дозволувајте другите да го остават!
 • Чувајте ја вашата околина чиста како што одржувате чист паркетот во вашиот дом.
 • Чистата околина е клучот за здравјето на сите луѓе. Вие не сте исклучок.
 • Не дозволувајте олукот да се претвори во океан.
 • Природата е одраз на нашата душа. Почесто гледајте се во огледало и обрнете внимание на одразот.
 • Чистата вода ќе ве спаси, валканата вода ќе ве убие!
 • Човек без вода е како дрво без корени.
 • Потрошувачка – не, заштеди – да! Осигурајте се дека водата не капе од чешмата!
 • Водата е без мирис и безбојна. Но, без неа, личноста не може ниту да живее, ниту да ужива во светлите бои на природата, ниту да ги мириса мирисите на цвеќињата и растенијата.
 • Секој има потреба од воздух, гледај го, пријателе!
 • Секој сака да дише. Секој нека ја следи чистотата на воздухот.
 • Воздухот е богатство што не можете да го купите за пари.
 • Тој е транспарентен и без вкус, но е многу неопходен за живот.
 • Ако сакате да јадете здрав, незагаден леб, не ја контаминирајте почвата.
 • Запомни! Човекот е она што го јаде. Не сакате да бидете отруени внатре – грижете се за почвата!
 • Ако планирате да живеете долг и среќен живот, запомнете дека неговиот квалитет директно зависи од чистотата на околината.
 • Парче хартија фрлено во ѓубре може да зборува за многу поголем патриотизам отколку тробојка во автомобил, бидејќи вистинската љубов кон татковината започнува со љубов кон родниот крај.
 • Не биди толку злобен, стани зелен.
 • Станете зелен и сортирајте го ѓубрето!
 • Станете зелен, рециклирајте го животот!
 • Придружете и се на Зелената страна.
 • Бидете смирени и само позеленувајте!
 • Одржувајте зелена боја и одржувајте ја нашата планета чиста.
 • Детски зелен тим! Посветени сме на планетата!
 • Нозе + педали = чиста зелена енергија!
 • Живејте зелено бидејќи нема друга планета на која може да живеете.
 • Направете ја зелената ваша омилена боја.
 • Не постои планета Б
 • Добредојдовте во зелениот тим.
 • Вистински конзерватор е човек кој знае дека светот не му е даден од  неговиот татко, туку е позајмен од неговите деца.
 • Пред да тргнеме во потрага по живот на други планети, можеме ли да престанеме да го убиваме животот на оваа?
 • Земјата е создадена за сите нас, не само за некои од нас.
 • Зелената е главната боја на земјата и од која произлегува целата убавина.
 • Не сакам да ја заштитам животната средина, сакам да создадам свет каде што животната средина нема потреба од заштита.
 • Се заложувам за верност кон Земјата и целиот живот што таа го поддржува. Една планета, под наша грижа, незаменлива, со храна и почит кон сите.
 • Ако мислите дека околината е помалку важна од економијата, обидете се да го задржите здивот додека ги броите парите.
 • Биди чист, стани зелен.
 • Бидете пријателски настроени кон земјата.
 • Со рециклирање, можете да се промените утре, денес.
 • Чист град – зелен град.
 • Исчистете ја земјата, тоа е единствениот дом што го имаме.
 • Не бидете ѓубре – рециклирајте!
 • Не бидете злобни, бидете зелени.
 • Тешко се наоѓаат добри планети.
 • Зелената е омилена боја на СВЕТОТ.
 • Не е лесно да се биде зелен.
 • Иднината е Зелена.
 • Времето е единственото нешто што не можеме да го рециклираме.

 

Линкови:

https://greenliving.lovetoknow.com/Environmental_Slogans

https://www.brainyquote.com/quotes/emilia_clarke_456451?src=t_green

https://sl.public-welfare.com/3966164-ecological-motto-slogan-slogan-environmental-slogans

https://hrv.agromassidayu.com/ekologicheskij-deviz-rechevka-slogan-ekologicheskie-lozungi-news-836057

https://sh.wikipedia.org/wiki/Slogan

http://www2.arnes.si/~ssmbtrgov1/reklama/Slogan.html

https://foodtruckempire.com/news/go-green-slogans/

https://hr.yestherapyhelps.com/77-best-nature-phrases-and-famous-quotes-14857

https://greenworld.today/ecology/1897/

https://zooterra-msk.ru/bs/cattle/lozungi-pro-ekologiyu-i-prirodu-lozungi-o-sohranenii-prirody/

 

Green CIVIL

FREE
VIEW