Скопје ги надминa ЕУ лимитите за аерозагадување за годинава!

Скопје ги надмина ЕУ стандарди за аерозагадување за годинава, иако не изминал ни вториот месец во годината. Овој факт е уште еден срамен потсетник за еколошката и здравствената катастрофа со која што се соочуваат граѓаните на македонската метропола.

Според евростандардите во текот на 24 часа е дозволена максимална концентрација на ПМ 10 честички во висина од 50 µg (микрограми) на метар кубен.  Во ЕУ, дозволениот број на надминувања на лимитите за PM10 честички е 35 денови во една календарска година. Во Скопје, на сите мерни станици овие лимити се надминати, иако денеска е 20-ти февруари, па до крајот на годинава остануваат повеќе од 10 месеци.

Подолу во табелата, објавена и на сајтот на Министерството за животна средина се дадени вкупниот број на надминувања на 24 часовните гранични вредности (50 µg/m3) за PM10 честичките (броено во денови), на секое мерно место во Скопје за тековната 2017та година:

 

СтаницаВкупен број надминувања (до 20.02.2017)1Дозволен број на надминувања годишно2
Центар4135
Карпош4035
Лисиче4535
Гази Баба4535
Ректорат (УКИМ)4635
Миладиновци (Општина Илинден)4235

 

Светска Банка проценува дека во Македонија од загадениот воздух годишно гинат 1,350 граѓани, што значи дека секоја година ни се случува таканаречен екоцид .Апелираме до локалните и централните власти за итни и одржливи мерки за подобрување на воздухот во Скопје и низ цела Македонија.  Апелираме до граѓаните да користат јавен превоз, велосипед или да споделуваат превоз (3-4 луѓе во кола)“, реагираат од заедницата на еко-активисти, „Скопје Смог Аларм“.

 

 

 

 

Green CIVIL

FREE
VIEW